Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Montenegro likier – nieodłączny element włoskiej kultury kulinarnej
Gastronomia, artykuły spożywcze

Montenegro likier – nieodłączny element włoskiej kultury kulinarnej

Montenegro likier to nie tylko napój, ale także symbol włoskiej tradycji kulinarnej. W artykule przyjrzymy się jego historii, znaczeniu oraz miejscu w bogatym krajobrazie gastronomii włoskiej. Zbadamy, jak ten wyjątkowy trunek łączy pokolenia i kultury, stając się nieodłącznym elementem włoskich sto

Mozzarella do pizzy – rodzaje, cechy i jak wybrać najlepszy ser do wypieku
Gastronomia, artykuły spożywcze

Mozzarella do pizzy – rodzaje, cechy i jak wybrać najlepszy ser do wypieku

Najkrótsza odpowiedź: do pizzy wybierz ser o wysokiej rozpuszczalności, umiarkowanej wilgotności i czystym, mlecznym smaku. Najczęściej sprawdzają się dwa typy: mozzarella Fior di Latte (krowia) do większości stylów pizzy oraz Mozzarella di Bufala (bawola) do wypieków o krótszym czasie i na wyższej